Sposób przygotowania:
Sos z opieniek
Opieńki dokładnie myjemy ( najlepiej w ciepłej wodzie z dodatkiem garści soli) . Zalewamy wrzącą wodą i blanszujemy ok 2-3 minut. Odcedzamy. Opieńki kroimy w ok. 1 cm plastry,a cebulkę drobno w kosteczkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i 2 łyżki masła- dodajemy cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy opieńki i dusimy razem przez 8-10 minut. Zalewamy 1/2 l wywary z warzyw ( lub podlewamy wodą dodajemy vegetę) i dusimy razem przez następne 10 minut. Do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki- dokładnie mieszamy i hartujemy (podlewamy gorącym wywarem ) Śmietanę wlewamy do grzybów, zagotowujemy, doprawiamy do smaku i na samym końcu dodajemy zieleninę Smacznego!!