reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sos z opieniek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekko kwaśny, idealny do mięs, makaronu i ryżu. Wspaniale smakuje z kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty

Sos z opieniek

Składniki:

Sos z opieniek

 

  • Około 250g kapeluszy opieniek

 

  • 1 mała cebula

 

  • 1 łyżka oleju

 

 

 

 

  • sól, pieprz do smaku

 

  • 1/2 l wywaru z warzyw lub

 

  • 1/2 l wody +kopiata łyżeczka vegety

 

  • zielenina( pietruszka lub cebulka)

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z opieniek
Opieńki dokładnie myjemy ( najlepiej w ciepłej wodzie z dodatkiem garści soli) . Zalewamy wrzącą wodą i blanszujemy ok 2-3 minut. Odcedzamy. Opieńki kroimy w ok. 1 cm plastry,a cebulkę drobno w kosteczkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i 2 łyżki masła- dodajemy cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy opieńki i dusimy razem przez 8-10 minut. Zalewamy 1/2 l wywary z warzyw ( lub podlewamy wodą dodajemy vegetę) i dusimy razem przez następne 10 minut. Do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki- dokładnie mieszamy i hartujemy (podlewamy gorącym wywarem ) Śmietanę wlewamy do grzybów, zagotowujemy, doprawiamy do smaku i na samym końcu dodajemy zieleninę Smacznego!!