Sposób przygotowania:
Sos z szynki z pasternakiem i patisonemETAP 1:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do mięsa. Wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i znów wymieszać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić mięso z cebulą. Smażyć aż się zarumieni. Marchewki i pasternak obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki.
Patisona obrać, usunąć nasiona i również pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do mięsa. Dodać natkę pietruszki i koperku oraz pozostałe przyprawy. Wlać trochę wody aby mięso lekko wystawało. Zagotować.
Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszana w odrobinie zimnej wody. Sos podawać z ziemniakami, ryżem, kluseczkami czy kaszą.