WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1683]

Sos z szynki z pasternakiem i patisonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos z szynki wieprzowej z dodatkiem warzyw takich jak: marchew, cebula, padternak i patison. Szybkie i smaczne danie obiadowe.

Sos z szynki z pasternakiem i patisonem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos z szynki z pasternakiem i patisonem

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 0,5 patisona
  • 1 korzeń pasternaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Sos z szynki z pasternakiem i patisonem

ETAP 1:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do mięsa. Wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i znów wymieszać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić mięso z cebulą. Smażyć aż się zarumieni. Marchewki i pasternak obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki.

Patisona obrać, usunąć nasiona i również pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do mięsa. Dodać natkę pietruszki i koperku oraz pozostałe przyprawy. Wlać trochę wody aby mięso lekko wystawało. Zagotować.

Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszana w odrobinie zimnej wody. Sos podawać z ziemniakami, ryżem, kluseczkami czy kaszą.

Sos z szynki z pasternakiem i patisonem
Sos z szynki z warzywami po ugotowaniu w garnku
Sos z szynki z pasternakiem i patisonem
Posiekany koperek dodany do warzyw i mięsa.
Sos z szynki z pasternakiem i patisonem
Pokrojone warzywa dodane do smazacego się mięsa
Sos z szynki z pasternakiem i patisonem
Mięso z szynki z cebulą smazace się w garnku
Sos z szynki z pasternakiem i patisonem
Pokrojone mięso wymieszane z cebulą