Sposób przygotowania:
Sos z szynki z pasternakiem i patisonemETAP 1:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do mięsa. Wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i znów wymieszać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić mięso z cebulą. Smażyć aż się zarumieni. Marchewki i pasternak obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki.
Patisona obrać, usunąć nasiona i również pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do mięsa. Dodać natkę pietruszki i koperku oraz pozostałe przyprawy. Wlać trochę wody aby mięso lekko wystawało. Zagotować.
Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszana w odrobinie zimnej wody. Sos podawać z ziemniakami, ryżem, kluseczkami czy kaszą.
![Sos z szynki z pasternakiem i patisonem Sos z szynki z pasternakiem i patisonem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sos-z-szynki-z-pasternakiem-i-patisonem-561988.jpg)
![Sos z szynki z pasternakiem i patisonem Sos z szynki z pasternakiem i patisonem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sos-z-szynki-z-pasternakiem-i-patisonem-561989.jpg)
![Sos z szynki z pasternakiem i patisonem Sos z szynki z pasternakiem i patisonem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sos-z-szynki-z-pasternakiem-i-patisonem-561990.jpg)
![Sos z szynki z pasternakiem i patisonem Sos z szynki z pasternakiem i patisonem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sos-z-szynki-z-pasternakiem-i-patisonem-561991.jpg)
![Sos z szynki z pasternakiem i patisonem Sos z szynki z pasternakiem i patisonem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sos-z-szynki-z-pasternakiem-i-patisonem-561992.jpg)