SUPERPRZEPIS

Gołąbki bez gotowania

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Gołąbki bez gotowania

Pyszne gołąbki z warzywami bez gotowania. Wystarczy wstawić do piekarnika a w tym czasie wypić kawę, nie martwiąc się, że nam się przypalą.

Składniki:

Gołąbki bez gotowania

 

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 torebka ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1 główka kapusty
  • 1 kostka rosołowa
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • ½ szklanki śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez gotowania

ETAP 1:

Gołąbki bez gotowania

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowany w osolonej wodzie ryż, obrane i starte warzywa ( marchew, pietruszkę), majeranek, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

ETAP 2:

Gołąbki bez gotowania

2. Kapustę obgotowujemy i dzielimy na liście.

3. Na każdy liść nakładamy trochę mięsa i zawijamy kapustę żeby mięso było w środku.

ETAP 3:

Gołąbki bez gotowania

4. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 szklankami wody z rozrobioną kostką rosołowa.

5. Pieczemy 30 minut w 180°C.

ETAP 4:

6. Po upieczeniu dodajemy do sosu przecier pomidorowy i śmietanę, jeszcze chwile pieczemy.

7. Smacznego.