SUPERPRZEPIS

Udka a'la polonezy

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Udka a'la polonezy

Nie ma nic lepszego od pieczonych udek z pieczarkowym farszem. Słynne były roladki tzw. Polonezy, więc czemu nie zrobić z takim samym farszem udek. Wyszły pyszne.

Składniki:

Udka a'la polonezy

 

  • 9 udek z kurczaka
  • Przyprawa do kurczak
  • Sól
  • pieprz
  • Olej do smażenia
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Udka a'la polonezy

ETAP 1:

Udka a'la polonezy

1. Z udek należy wyjąć kości, zaczynając od grubszej części mięsa, odcinamy mięso na około od samej kości, doprawiamy solą oraz przyprawą.

ETAP 2:

Udka a'la polonezy

2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

3. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

4. Pod koniec prużenia dodajemy ketchup oraz musztardę i chwile prużymy.

5. Gotowym farszem napełniamy kieszonki udek i zawijamy mięso tak żeby farsz był w środku.

ETAP 3:

Udka a'la polonezy

6. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180°C.

ETAP 4:

7. Udka gotowe.

8. Smacznego.