mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Sos z winem wg mitofri

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sos do różnych potraw.

Sos z winem wg mitofri

Składniki:

Sos z winem wg mitofri

 

  • mały koncentrat pomidorowy
  • 50 g masła
  • 4 dag bulionetki domowej pieczeniowej Knorr
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 1 szklanka czerwonego,wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • 4 dag mąki pszennej
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Sos z winem wg mitofri
Na patelni roztop masło.Następnie dodaj mąkę i zasmaż.Wlej wino i energicznie wymieszaj.Uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna.
Kiedy z wina odparuje alkohol dodaj mały koncentrat pomidorowy.
Orzechy wyjmij z łupinek i sparz. Zagotuj sos, dodaj sparzone orzechy i wodę.Wymieszaj.
Dodaj bulionetkę pieczeniową Knorr.
Składniki gotuj około 10 minut, do momentu aż sos naturalnie zgęstnieje. Natkę pietruszki opłucz, osusz i drobno poszatkuj. Posyp nią gotowy sos.
Sos świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, pieczeni, ryb, jaj, a nawet potraw mącznych.Smacznego.

Tagi:

domowe