Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos ze świeżych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniały, bardzo aromatyczny sos.

Sos ze świeżych grzybów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos ze świeżych grzybów

 

 

Sposób przygotowania:

Sos ze świeżych grzybów
Oczyszczone grzyby dokładnie umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować 4-5 minut, wyjąć z wrzątku, posiekać. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekane grzyby, wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, gotować pod przykryciem przez 15-20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, papryką i odrobiną wody, połączyć z grzybami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Sos ze świeżych grzybów
Umyte opieńki obgotować w osolonej wodzie
Sos ze świeżych grzybów
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę
Sos ze świeżych grzybów
Do grzybów z cebulą wlać pół szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem

Tagi:

sosy