misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 598]

Sos ze świeżych kurek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tak niewiele potrzeba, by z pysznych bardzo aromatycznych kurek wyczarować równie aromatyczny sos doskonały np. do makaronu.

Sos ze świeżych kurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos ze świeżych kurek

 

  • 350 g świeżych kurek (mogą być też mrożone)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 świeże liście laurowe (suszony jeden)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 500 ml wody
  • Do zagęszczenia:

 

Sposób przygotowania:

Sos ze świeżych kurek
Świeże kurki dokładnie czyścimy z większych zanieczyszczeń, a następnie myjemy - najlepsza do tego będzie gorąca woda z solą.

Czyste grzyby wrzucamy na rozgrzany olej i przesmażamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wlewamy wodę.

Gdy część płynu odparuje do grzybów dodajemy rozmaryn oraz liście laurowe. Dusimy pod przykryciem na "małym" ogniu, aż połowa płynu odparuje.

Gdy to nastąpi wyjmujemy z patelni liście laurowe oraz gałązki rozmarynu i wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę. Zwiększamy gaz i cały czas mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć.

Gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję wyłączamy gaz i do sosu dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowanym sosem możemy polać np. makaron, kopytka, kluski śląskie itp.
Sos ze świeżych kurek
Świeże kurki dokładnie czyścimy z większych zanieczyszczeń a następnie myjemy
Sos ze świeżych kurek
Przesmażone kurki doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Sos ze świeżych kurek
Gdy część płynu odparuje do grzybów dodajemy rozmaryn oraz liście laurowe.
Sos ze świeżych kurek
Gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy