Sposób przygotowania:
Sos ze świeżych kurek
Świeże kurki dokładnie czyścimy z większych zanieczyszczeń, a następnie myjemy - najlepsza do tego będzie gorąca woda z solą.
Czyste grzyby wrzucamy na rozgrzany olej i przesmażamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wlewamy wodę.
Gdy część płynu odparuje do grzybów dodajemy rozmaryn oraz liście laurowe. Dusimy pod przykryciem na "małym" ogniu, aż połowa płynu odparuje.
Gdy to nastąpi wyjmujemy z patelni liście laurowe oraz gałązki rozmarynu i wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę. Zwiększamy gaz i cały czas mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć.
Gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję wyłączamy gaz i do sosu dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym sosem możemy polać np. makaron, kopytka, kluski śląskie itp.
Czyste grzyby wrzucamy na rozgrzany olej i przesmażamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wlewamy wodę.
Gdy część płynu odparuje do grzybów dodajemy rozmaryn oraz liście laurowe. Dusimy pod przykryciem na "małym" ogniu, aż połowa płynu odparuje.
Gdy to nastąpi wyjmujemy z patelni liście laurowe oraz gałązki rozmarynu i wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę. Zwiększamy gaz i cały czas mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć.
Gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję wyłączamy gaz i do sosu dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym sosem możemy polać np. makaron, kopytka, kluski śląskie itp.
ajrinwu
misia5
Dziękuję :)