Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie kurkowym
Szynkę zmielić. Dodać do niej jajko, pół pokrojonej w kostkę cebuli, pieprz, czosnek granulowany, sól ziołową i przyprawę do mięs. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdyby masa mięsna wyszła zbyt luźna, można dodać do niej trochę bułki tartej. Z mięsnej masy formować małe, okrągłe pulpeciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z każdej strony. Do pulpecików dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli, zeszklić ją. Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do mięsa razem z masłem. Dusić na średnim ogniu ok. 10 minut (bez przykrycia). Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać że śmietaną i 1,5 szklanki zimnej wody. Zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.