Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pulpeciki ze zmielonej szynki wieprzowej w śmietanowym sosie ze świeżych kurek.

Pulpeciki w sosie kurkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie kurkowym

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól ziołowa do smaku
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • ok. 30 dkg świeżych kurek
  • 3 łyżki masła
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie kurkowym
Szynkę zmielić. Dodać do niej jajko, pół pokrojonej w kostkę cebuli, pieprz, czosnek granulowany, sól ziołową i przyprawę do mięs. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdyby masa mięsna wyszła zbyt luźna, można dodać do niej trochę bułki tartej. Z mięsnej masy formować małe, okrągłe pulpeciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z każdej strony. Do pulpecików dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli, zeszklić ją. Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do mięsa razem z masłem. Dusić na średnim ogniu ok. 10 minut (bez przykrycia). Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać że śmietaną i 1,5 szklanki zimnej wody. Zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pulpeciki w sosie kurkowym
Zmielona szynka z dodatkiem jajka, pokrojonej cebuli i przypraw.
Pulpeciki w sosie kurkowym
Uformowane z mięsnej masy pulpeciki smażone na oleju.
Pulpeciki w sosie kurkowym
Oczyszczone umyte i pokrojone kurki dodane razem z masłem do pulpecików.
Pulpeciki w sosie kurkowym
Pszenna mąka wymieszana ze śmietaną i zimną wodą.