2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1472]

Sos ze świeżych maślaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sos ze świeżych maślaczków idealny dodatek do gotowanych ziemniaków

Sos ze świeżych maślaków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos ze świeżych maślaków

 

Sposób przygotowania:

Sos ze świeżych maślaków
Grzyby oczyszczamy z igliwia ,obieramy nożykiem skórkę z kapeluszy,nastepnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy na duzej patelni,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę ,wrzucamy grzyby i wszystko razem dusimy pod przykryciem 20 minut,od czasu do czasu mieszając. W rondelku zagotowujemy litr wody z kostką bulionową wrzucamy podduszone grzyby z cebulą dodajemy ziele angielskie-2 ziarenka do smaku,oraz solimy ,gotujemy wszystko razem około 15 minut.Z mąki i niewielkiej ilości wody robimy zawiesinę i zageszczamy sos,doprawiamy pieprzem,chwilę gotujemy.Zestawiamy z ognia i podbijamy sos śmietaną .Podajemy z ziemniakami. Smacznego:)
Sos ze świeżych maślaków
Maślaki oczyszczamy z lesnego igliwia następnie
Sos ze świeżych maślaków
obieramy skórkę z kapeluszy myjemy pod bieżącą wodą
Sos ze świeżych maślaków
Dusimy na masełku z cebulą doprawiamy śmietaną podbijamy mąką