Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Spagetti alla bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne Spagetti gorąco polecam...

Spagetti alla bolognese

Składniki:

Spagetti alla bolognese

 

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 15 dag. Wędzonej szynki
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 dag. Mieszanego mięsa mielonego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Pół szkl. wytrawnego białego wina
  • 1,5 szkl. wywaru warzywnego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 małe wątróbki kurczaka
  • Gałka muszkatołowa
  • Pół szkl. śmietany
  • Szczypta cukru
  • 40 dag. Spaghetti

 

Sposób przygotowania:

Spagetti alla bolognese
Selery opłukać, marchewki oczyścić, cebule obrać. Wszystkie warzywa drobno pokroić. W rondlu rozgrzać połowę masła. Warzywa dusić na małym ogniu 10 minut. Przełożyć do garnka.

Na patelni rozgrzać oliwę i porcjami marzyć mięso mielone. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino i gotować tak długo, aż płyn odparuje. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać wywar, dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w paseczki szynkę. Ciągle mieszając, gotować 10 minut.

Wątróbkę podsmażyć na pozostałym maśle i posolić. Gdy wystygnie, pokroić w plasterki. Dodać do sosu i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut.

Spaghetti ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody, odsączyć. Sos doprawić gałką muszkatołową, śmietaną i cukrem. Polać spaghetti.

DANIE TAŃSZE:

Przyrządzając sos boloński, można zrezygnować z dodania wątróbki i wędzonej szynki.