Sposób przygotowania:
Spagetti alla bolognese
Selery opłukać, marchewki oczyścić, cebule obrać. Wszystkie warzywa drobno pokroić. W rondlu rozgrzać połowę masła. Warzywa dusić na małym ogniu 10 minut. Przełożyć do garnka.
Na patelni rozgrzać oliwę i porcjami marzyć mięso mielone. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino i gotować tak długo, aż płyn odparuje. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać wywar, dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w paseczki szynkę. Ciągle mieszając, gotować 10 minut.
Wątróbkę podsmażyć na pozostałym maśle i posolić. Gdy wystygnie, pokroić w plasterki. Dodać do sosu i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut.
Spaghetti ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody, odsączyć. Sos doprawić gałką muszkatołową, śmietaną i cukrem. Polać spaghetti.
DANIE TAŃSZE:
Przyrządzając sos boloński, można zrezygnować z dodania wątróbki i wędzonej szynki.
Na patelni rozgrzać oliwę i porcjami marzyć mięso mielone. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino i gotować tak długo, aż płyn odparuje. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać wywar, dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w paseczki szynkę. Ciągle mieszając, gotować 10 minut.
Wątróbkę podsmażyć na pozostałym maśle i posolić. Gdy wystygnie, pokroić w plasterki. Dodać do sosu i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut.
Spaghetti ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody, odsączyć. Sos doprawić gałką muszkatołową, śmietaną i cukrem. Polać spaghetti.
DANIE TAŃSZE:
Przyrządzając sos boloński, można zrezygnować z dodania wątróbki i wędzonej szynki.