Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Spaghetti aglio e olio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste , szybkie , smaczne spaghetti z oliwą i czosnkiem.

Spaghetti aglio e olio

Składniki:

Spaghetti aglio e olio

 

  • SKŁADNIKI :
  • makaron Spaghetti - 200 g
  • makaron Spaghetti pełne Ziarno - 200 g
  • oliwa extra virgin - 125 ml
  • czosnek - 4 ząbki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti aglio e olio
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Odlewamy 1 łyżkę oliwy , a pozostałą cześć rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Smażymy na lekko złoty kolor cały czas mieszając – nie może się nic przypalić , gdyż czosnek zrobi się gorzki. W tym czasie w osobny garnku z osoloną wodą i reszta oliwy gotujemy al dente 2 rodzaje makaronu. Odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka. Polewamy sosem z oliwy i czosnku i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz. Podajemy natychmiast. Smacznego!

Tagi:

makaron