Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti a'la bolognese z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym wzbogacone o paprykę i bakłażana, doprawione ziołami i posypane płatkami parmezanu, na pewno zasmakuje nie tylko wielbicielom kuchni włoskiej.

Spaghetti a'la bolognese z bakłażanem

Składniki:

Spaghetti a'la bolognese z bakłażanem

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały bakłażan
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka ziół kuchni włoskiej
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • kawałek parmezanu

Sposób przygotowania:

Spaghetti a'la bolognese z bakłażanem

ETAP 1:

Spaghetti a'la bolognese z bakłażanem
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Bakłażana też kroimy w kostkę.

Paprykę, cebulę i bakłażana kroimy w kostkę.

Czosnek siekamy drobno.

ETAP 2:

Spaghetti a'la bolognese z bakłażanem
Rozgrzewamy oliwę. Smażymy czosnek, cebulę, paprykę i bakłażana

Na patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, paprykę, czosnek i bakłażana.

ETAP 3:

Spaghetti a'la bolognese z bakłażanem
Dodajemy mięso mielone, smażymy, dodajemy przyprawy

Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mięso i smażymy. Usmażone mięso i warzywa doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką mieloną oraz mieszanką ziół włoskich.

ETAP 4:

Spaghetti a'la bolognese z bakłażanem
Wlewamy passatę pomidorową. Podgrzewamy, aż sos się zagęści.

Dodajemy passatę pomidorową. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i będzie dość gęsty. W międzyczasie gotujemy makaron. Do sosu dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu.

Parmezan ścieramy na płatki za pomocą obieraczki do warzyw.

Makaron odcedzamy i wykładamy na talerze, polewamy sosem, mieszamy. Każdą porcję posypujemy płatkami parmezanu.


Tagi:

sos danie makaron