Sposób przygotowania:
Spaghetti a'la bolognese z bakłażanemETAP 1:
Paprykę, cebulę i bakłażana kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy drobno.
ETAP 2:
Na patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, paprykę, czosnek i bakłażana.
ETAP 3:
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mięso i smażymy. Usmażone mięso i warzywa doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką mieloną oraz mieszanką ziół włoskich.
ETAP 4:
Dodajemy passatę pomidorową. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i będzie dość gęsty. W międzyczasie gotujemy makaron. Do sosu dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu.
Parmezan ścieramy na płatki za pomocą obieraczki do warzyw.
Makaron odcedzamy i wykładamy na talerze, polewamy sosem, mieszamy. Każdą porcję posypujemy płatkami parmezanu.