WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1503]

Tortille dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tortille dyniowe czyli cienkie placki smażone bez tłuszczu które można stosować jako dodatek do innych dań typu quesadilla, można je zwijać z różnymi dodatkami.

Tortille dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortille dyniowe

 

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
  • 1 czubata łyżka pure z pieczonej dyni
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Tortille dyniowe

ETAP 1:

Mąkę pszenną tortową wsypać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia, pure z dyni, łyżkę oleju i wodę. Wszystko zagnieść rękami na jednolite ciasto podsypując mąką w razie potrzeby.

Ciasto uformować w okrągły krążek i podzielić go na 6 równych trójkątów. Każdy trójkąt uformować w kulkę i podsypując mąką rozwałkować na cieniutki placek w miarę okrągły.

Placki smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu z obu stron. Odkładać na talerz i przykrywać wilgotną ściereczką aby nie obsychały.

Placki można podawać jako dodatek do zupy, zwijać z dowolnymi dodatkami czy wykorzystać do tostów, quesadilli itp.

Tortille dyniowe
Placek tortilli w trakcie smażenia na patelni
Tortille dyniowe
Surowy placek tortilli włożóny na rozgrzaną patelnię
Tortille dyniowe
Zagniecione ciasto podzielone na równe trójkąty
Tortille dyniowe
Pure dyniowe dodane do mąki pszennej tortowej

Tagi:

tortilla