Sposób przygotowania:
Spaghetti all'arrabbiata
Makaron ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Najlepiej, żeby nie był miękki, tylko ugotowany al dente. Odcedzić makaron i przelać zimną woda, żeby się nie skleił. Czosnek pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie. Nie powinien sie rumienić, bo będzie gorzki. Sos pomidorowy połączyć z pieprzem, umytymi i osuszonymi listkami bazylii i szczyptą soli. Do tego dodać pół papryczki chili przekrojonej na pół i pozbawionej ziarenek, które są piekielnie ostre. Wszystko zmiksować i dodać na patelnię do czosnku. Cały sos gotować kilka minut na wolnym ogniu, aby lekko odparował i zgęstniał. Kiedy sos jest już gęsty dodać do niego makaron i wymieszać. Zostawić minutę na patelni, żeby się zagrzał i od razu potem podawać ozdobiony listkiem bazylii.