PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Spaghetti bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty i szybki sposób na obiad!

Spaghetti bolognese

Składniki:

Spaghetti bolognese

 

  • 250g makaronu spaghetti
  • 350g mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki dobrego ketchupu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ja wybrałam spaghetti pełnoziarniste).
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę razem smażymy. Do warzyw wrzucamy mięso, przyprawiamy i smażymy, aż będzie sypkie. Następnie na patelnię trafiają pomidory z puszki oraz ketchup. Dusimy wszystko razem bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na talerzach układany porcje makaronu, a następnie polewamy je sosem.