bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kiszka ziemniaczana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiszkę przygotowałam na obiad, bardzo smakowała mojej rodzinie, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna.

Kiszka ziemniaczana

Składniki:

Kiszka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana
Jelita wieprzowe przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc, płuczemy pod bieżącą wodą. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę oraz podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Jelita nakładamy na lejek, związujemy koniec sznurkiem i napełniamy dość luźno przygotowanym farszem, koniec również zawiązujemy. Przygotowane kiszkę smarujemy olejem zwijamy w kształcie ślimaka, układamy na blasze wysmarowanej olejem, lekko nakłuwamy w kilku miejscach żeby kiszka nie pękła.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.