SUPERPRZEPIS

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Schab w cieście francuskim ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Pyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne.

Składniki:

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem

ETAP 1:

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem
Przygotowanie poszczególnych składników

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem

Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je razem z cebulą na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.

Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony.

Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta.

Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką.

ETAP 3:

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem

Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki.

Całość zwijamy w ciasny rulon (wzdłuż dłuższego boku). Górę rolady obsypujemy czarnym sezamem, robimy delikatne nacięcia nożem na górze.

ETAP 4:

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem

Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 1,5 godziny (bez funkcji termo obiegu). Przez cały czas pieczenia roladę przykrywamy folią aluminiową.

Dopiero przed końcem pieczenia zdejmujemy ją aby ciasto się przyrumieniło.


Tagi:

schab mięso