Sposób przygotowania:
Schab w cieście francuskim ze szpinakiemETAP 1:
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 2:
Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je razem z cebulą na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta.
Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką.
ETAP 3:
Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki.
Całość zwijamy w ciasny rulon (wzdłuż dłuższego boku). Górę rolady obsypujemy czarnym sezamem, robimy delikatne nacięcia nożem na górze.
ETAP 4:
Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 1,5 godziny (bez funkcji termo obiegu). Przez cały czas pieczenia roladę przykrywamy folią aluminiową.
Dopiero przed końcem pieczenia zdejmujemy ją aby ciasto się przyrumieniło.