Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placki ziemniaczane z filetem z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty i bardzo smaczny obiad, dla wielbicieli placków ziemniaczanych i fileta z kurczaka. Bardzo sycący. Polecam.

Placki ziemniaczane z filetem z kurczaka

Składniki:

Placki ziemniaczane z filetem z kurczaka

Placki ziemniaczane:

Sos:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z filetem z kurczaka
1. Placki:

Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

2. Mięso:

Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski, nacieramy pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i olejem, odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.

3. Sos:

Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w większą. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso i chwilę razem dusimy przyprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.

4. Smażenie placków:

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Podanie:

Usmażone placki podajemy z mięsnym sosem. Smacznego.