WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Bigos z grzybami, kiełbasą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos na bogato z kapusty kiszonej, z suszonymi grzybami, mięsem wieprzowym i wędzoną kiełbasą. Trochę pracochłonny ale smaczny.

Bigos z grzybami, kiełbasą i mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bigos z grzybami, kiełbasą i mięsem

 

  • 2,5kg kapusty kiszonej
  • 500g schabu
  • 500g wędzonej kiełbasy
  • 50g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z grzybami, kiełbasą i mięsem

ETAP 1:

Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować w tej wodzie do miękkości. Odcedzić zachowując wywar. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Podobnie zrobić z kiełbasą i cebulą.

Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka. Dodać usmażone mięso, kiełbasę, cebulę i odcedzone grzyby. Wymieszać. Wlać wywar z grzybów wymieszany z koncentratem pomidorowym. Jeśli jest go mało to dolać trochę wody. Dodać przyprawy. Zagotować.

Gotować 3 godziny na małym ogniu mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Wystudzić. Następnego dnia znów gotować ok 1,5 godziny.

Podawać na ciepło.

Bigos z grzybami, kiełbasą i mięsem
Bigos z grzybami po przygotowaniu w garnku