Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Spaghetti con pomodoro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczne danie włoskie - ale co kucharz to inne. To moja wersja rodem z Toskanii

Spaghetti con pomodoro Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti con pomodoro

 

  • 2 - 3 gałązki selera naciowego
  • 2 - 3 nieduże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła włoskie
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 - 2 suszone pomidory z zalewy
  • sól, pieprz - do smaku
  • kilka listów bazylii (suszonej - łyżeczka)
  • 2 -3 gałązki oregano (suszonego - pół łyżeczki)
  • makaron, najlepiej spaghetti, ale może być inny, raczej cienki - wg apetytu
  • ser - parmezan albo grana padano
  • listki bazylii do przybrania

Sposób przygotowania:

Spaghetti con pomodoro
Marchewkę pokrój w półplasterki, seler w centymetrową kostkę, cebulę w średnią kostkę. Warzywa wrzuć na rozgrzaną oliwę i duś na niedużym ogniu aż staną się szkliste. Dołóż rozgnieciony czosnek, zioła włoskie, wymieszaj. Zwiększ ogień i dolej wino. Mieszaj, aż odparuje. Dołóż pomidory wraz z zalewą, suszone pomidory (jeżeli używasz suszonych ziół - to teraz), wymieszaj i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozgotują. Pod koniec duszenia dodaj świeże zioła. Dopraw do smaku. Ugotuj makaron "al dente", odcedź, przełóż do miski i polej sosem. Wymieszać możesz od razu lub dopiero na stole. Udekoruj listkami bazylii. Potarty ser podaj oddzielnie. Do tego koniecznie czerwone wino - najlepiej Chianti Smacznego. Więcej szczegółów - http://bezchemii.blogspot.com/2013/06/spaghetti-con-pomodoro.html.
Spaghetti con pomodoro
Warzywa - podstawa toskańskich sosów - verdura
Spaghetti con pomodoro
Verdura prawie gotowa - tylko podlej winem