Sposób przygotowania:
Spaghetti con pomodoro
Marchewkę pokrój w półplasterki, seler w centymetrową kostkę, cebulę w średnią kostkę. Warzywa wrzuć na rozgrzaną oliwę i duś na niedużym ogniu aż staną się szkliste. Dołóż rozgnieciony czosnek, zioła włoskie, wymieszaj. Zwiększ ogień i dolej wino. Mieszaj, aż odparuje. Dołóż pomidory wraz z zalewą, suszone pomidory (jeżeli używasz suszonych ziół - to teraz), wymieszaj i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozgotują. Pod koniec duszenia dodaj świeże zioła. Dopraw do smaku. Ugotuj makaron "al dente", odcedź, przełóż do miski i polej sosem. Wymieszać możesz od razu lub dopiero na stole. Udekoruj listkami bazylii. Potarty ser podaj oddzielnie. Do tego koniecznie czerwone wino - najlepiej Chianti Smacznego. Więcej szczegółów - http://bezchemii.blogspot.com/2013/06/spaghetti-con-pomodoro.html.