iza.k

iza.k

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

spaghetti na piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dla szybkości dania użyłam gotowego sosu, ale jeszcze trochę go udoskonaliłam po swojemu

spaghetti na piwie

Składniki:

spaghetti na piwie

 

  • makaron spaghetti
  • woda do ugotowania makaronu
  • sól
  • łyżeczka oleju
  • sos śmietanowo - pomidorowy z Dawtona
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawa kuchni włoskiej Kamis
  • słodka papryka
  • kilka krążków papryczki pepperoni
  • 4-6 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała papryka
  • szklanka piwa
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

spaghetti na piwie
Najpierw kroimy warzywa. Paprykę i cebulę w kostkę, pieczarki w talarki. Na dużej patelni podsmażamy mięso. Na drugiej dusimy cebulę potem dodajemy do niej pieczarki. i jeszcze trochę dusimy to wszystko. Następnie dodajemy paprykę i przyprawiamy przyprawą włoską i papryką słodką. Nastawiamy wodę do makaronu. Kiedy zacznie się gotować dodajemy soli i łyżeczkę oleju. Makaron gotujemy aby był al dente. Kiedy mięso będzie już lekko poduszone dodajemy piwa i czekamy aż odparuje. Do mięsa dodajemy podduszoną cebule z pieczarkami i papryką oraz sos śmietanowo- pomidorowy. Jeżeli jest za gęsty sos można dodać odrobinę przegotowanej wody. Do całości dodajemy kilka krążków papryczki pepperoni i łyżkę koncentratu pomidorowego. Próbujemy i jeżeli trzeba jeszcze doprawiamy. Makaron odlewamy przekładamy porcję na talerz i polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym żółtym serem. Smacznego!