bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Spaghetti puttanesca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Spaghetti "kurtyzana", "panna lekkich obyczajów"... nazwa intrygujaca jak samo danie.

Spaghetti puttanesca

Składniki:

Spaghetti puttanesca

 

  • 3 ząbki czosnu posiekanego
  • olwia z oliwek ok 1/4 szkl.
  • papryczka ostra peperoni (ja dałam 1/2) lub szczypta z proszku
  • 1 kg pomidorów lub pomidory z puszki 800g
  • 1/4 szkl. kaparów
  • 8-12 filecików anchois (ja uzyłam niestety helskich a powinny byc prawdziwe)
  • 1/4 szkl. posiekanej pietruszki
  • ciut soli
  • łyzeczka suszonego oregano
  • 450 g spaghetti makaronu

Sposób przygotowania:

Spaghetti puttanesca
Przepis wzięłam z Ksiazki kulinarnej rodziny Soprano... od razu bez bicia sie przyznaję ze w moim daniu nie ma jednego z głownych składnikow czyli nie dałam oliwek bo w tajemniczy sposób znikneły z szafki. Ale i tak było pycha. I mam nadzieje ze wiecej grzechow przy gotowaniu nie popełniłam (no poza dodatkiem helskim). Na rozgrzną olwie wrzucamu posikany czoasnek i pokrojoną papryczke, gdy sie zezłocą dajemy pomidory, swieze bez skóki i pestek a te z puszki odsączamy i kroimy. Sypiemy oregano i ciut soli. gotujemy razem ok 15 -20 minut az sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do gotowego sosu dodajemy kapary, anchois (ja pokroiłam zeby sie corka nie zniecheciła przy perwszym razie), oliwki całe lub krojone (u mnie brak), natka i razem gotujemy 2 minuty. Dodajemy makaron mieszamy, podgrzewamy razem chwilke i gotowe. Na talerzu sypiemy swieza natka. Na moim talerzu sa tez dodane całe fileciki. Zreszta przegladajac neta widziałam ze w przepisach fileciki daje sie albo całe albo krojone. Bardzo nam smakowało, było ostre i słonawe i chyba w tym jest jego urok. nawet maż sprobował łaskawie i stwierdził ze dobre (zanim mu powiedziałam ze w srodku sa anchois).

Tagi:

makaron kapary