Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Spaghetti „słoneczna Italia”

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać bardzo gorące

Spaghetti „słoneczna Italia”

Składniki:

Spaghetti „słoneczna Italia”

 

  • 40 dag makaronu spaghetti,
  • 10 dag boczku surowego,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 1 puszka pomidorów bez skórek w zalewie,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti „słoneczna Italia”
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu stopić pokrojony w kostkę wędzony i surowy boczek. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory wraz z zalewą i posiekaną papryczkę chili. Doprawić solą i pieprzem. Dusić przez ok. 25 min. Makaron ugotować „al. dente” w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Gorący makaron wrzucić na sos, Wstrząsnąć. Posypać startym parmezanem i pietruszką.

Tagi:

makaron beza bezy