Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Spaghetti w pikantnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać bardzo gorące.

Spaghetti w pikantnym sosie

Składniki:

Spaghetti w pikantnym sosie

 

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 10 dag wyłuskanych pestek z dyni
  • 4 średnie pomidory
  • 150 ml oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 dag tartego parmezanu (lub innego ostrego)
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti w pikantnym sosie
Nasiona dyni drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki wymieszać z utartym żółtym serem. Dodać oliwę. Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Spaghetti wymieszać z pomidorami, sosem i papryczką chili. Posolić i popieprzyć do smaku.