2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Spaghetti w sosie paprykowo-ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis powstał z mojego widzimisię ,smaczne sycące spaghetti spróbujcie:)

Spaghetti w sosie paprykowo-ziołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti w sosie paprykowo-ziołowym

 

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 1 podwójna pierś z kurczaka( duża)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa Grill ziołowy Prymat
  • szczypta zmielonej lub startej ususzonej chili
  • 2 łyżeczki maki pszennej do zagęszczenia
  • 10 -15 dag startego sera żółtego
  • sól ,
  • 100 ml oliwy
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti w sosie paprykowo-ziołowym
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso myjemy ,kroimy na kawałki wkładamy do rondla,sypiemy mieszankę grill ziołową (1 łyżeczka ,wlewamy oliwę ,mieszamy zostawiamy na 20 min,po tym czasie mięso dusimy w rondlu paprykę myjemy obieramy z nasion ,dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem ,aż mięso będzie miękkie dodajemy wodę pomidory z puszki i dusimy około 7-8 minut,z mąki robimy zawiesinę w małej ilości wody dodajemy do sosu doprawiamy startą chili i solą do smaku .Po odstawieniu z ognia dodajemy stary ser przykrywamy pokrywką aby się rozpuścił.Podajemy z makaronem.
Spaghetti w sosie paprykowo-ziołowym
Mięso kroimy sypiemy przyprawą dodajemy oliwę i mieszamy
Spaghetti w sosie paprykowo-ziołowym
Ser i papryczkę ścieramy na tarce,może być z torebki mielona
Spaghetti w sosie paprykowo-ziołowym
Do uduszonego miesa i papryki dodajemy pomidory sos zagęszczamy
Spaghetti w sosie paprykowo-ziołowym
Gotowy doprawiony sos na koniec posypujemy startym serem .