Sposób przygotowania:
Spaghetti według Moniki
Mięso lekko opłukać, włożyć do garnka i zagotować. Zbierać szum który się zbiera na powierzchni. Od momentu zawrzenia wody gotować około 5-7 minut. Odcedzić.Pomidory umyć, naciąć na górze na krzyż i włożyć do miski. Zalać wrzątkiem i pozostawić na 2-3 minuty. Wrzątek odlać i wlać zimnej wody i również pozostawić na 2 minuty. Wyjąć z wody i zdjąć skórkę. Pokroić,ale nie musi być bardzo drobno bo będą jeszcze miksowane.Cebulę obrać pokroić i polowe porcji dodać do rondelka z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory i razem dusić co chwilę mieszając,aby się nie przypaliły. Posolić i dodać około 1 łyżeczki bazylii. Dusić w sumie około 7-8 minut. Końcówką do zup zmiksować pomidory. W szklance wody wymieszać mąkę oraz koncentrat oraz ketchup. Dodać do rondla, zagotować i zdjąć z ognia.Druga część cebuli zeszklić i dodać do niej pokrojoną paprykę i ogórki i chwile razem podsmażać. Dodać obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i dalej dusić, do momentu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. W między czasie drobniej pokroić odcedzone mięso mielone i dodać do warzyw. Chwilkę dusić i dolać przygotowany sos. Zagotować. Doprawić do smaku.Makaron ugotować do miękkości. Przełożyć na talerz, wlać sos i posypać tartym serem żółtym. Smacznego!
zbysiowa
monikaT83