jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Spaghetti z awokado i tuńczykiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Taki obiad powstaje bardzo szybko. Czas jego przygotowania ogranicza się właściwie do ugotowania makaronu.

Spaghetti z awokado i tuńczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z awokado i tuńczykiem

SKŁADNIKI:

  • 300 gram makaronu spaghetti,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 gram),
  • 1 awokado,
  • sok z cytryny,
  • około 10 pomidorków koktajlowych,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • bazylia do dekoracji,
  • mały pęczek szczypiorku,

Sposób przygotowania:

Spaghetti z awokado i tuńczykiem

ETAP 1

Spaghetti z awokado i tuńczykiem
Makaron wkładamy do gotującej wody

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

ETAP 2

Spaghetti z awokado i tuńczykiem
Gotowy makaron odsączamy z wody

Ugotowany odcedzamy.
Miedzy czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

ETAP 3

Spaghetti z awokado i tuńczykiem
Tuńczyka, pomidory oraz awokado łączymy

Awokado obieramy, usuwany pestkę i kroimy w kostkę lub paseczki. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Tuńczyka odsączamy z sosu.
Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połowę.
Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.

ETAP 4

Spaghetti z awokado i tuńczykiem
makaron łączmy z przygotowanymi składnikami

Do uzyskanej „sałatki” dodajemy makaron i pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy na talerze, dekorujemy i podajemy!