Sposób przygotowania:
Spaghetti z buraczanym pestoETAP 1
PESTO:
Buraczki owijamy w folię i pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone studzimy. Słonecznik rumienimy na suchej patelni. Studzimy.
ETAP 2
Przestudzone buraczki kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do nich 4 łyżki słonecznika (pozostałe 2 dodamy do makaronu), pokrojony czosnek i oliwę.
ETAP 3
Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
ETAP 4
MAKARON:
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Jeszcze ciepły łączymy z buraczkowym pesto.
ETAP 5
Rukolę przepłukujemy i odsączamy. Ser kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki oraz pozostały słonecznik łączymy z makaronem. Danie podajemy na ciepło.
biedroneczki