mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Spaghetti z cebulką i makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, aromatyczne, oryginalne danie, w którym znajdziemy sprężysty makaron, aksamitny sos cebulowy i mak

Spaghetti z cebulką i makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z cebulką i makiem

 

  • 120-150 g suchego spaghetti
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1-1,5 łyżki maku
  • 150 g startego sera żółtego
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z cebulką i makiem
Spaghetti gotuje al dente. Rozgrzewam garnek o grubym dnie. Następnie wlewam do niego olej, rozprowadzam po dnie i dodaje pokrojoną w plastry cebulę, solę i smaże cebulę do zeszklenia. Dolewam bulion, zwiększam ogień i redukuje sos prawie o połowę, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaje mak i masło, mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodaje starty ser, dokładnie mieszam. Na talerzu posypuje pozostałym serem.
Spaghetti z cebulką i makiem
Posiekaną cebulkę smażę na patelni, gotową zalewam bulionem
Spaghetti z cebulką i makiem
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, odcedzam
Spaghetti z cebulką i makiem
Ugotowany makaron mieszam z powstałym sosem cebulowym i makiem

Tagi:

sery ser mak