alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Spaghetti z cukinią ala carbonara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie cukinii polecam pyszne spaghetti ala carbonara z cukinią. Smakuje wybornie a lekko chrupiąca cukinia nadaje wyjątkowego smaku.

Spaghetti z cukinią ala carbonara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z cukinią ala carbonara

 

  • 50 g makaronu spaghetti
  • 100 ml kremówki 30%
  • 1 żółtko
  • 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti
  • 50 g boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z cukinią ala carbonara
Na patelnię wlać olej i podgrzać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć około 5 minut. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki boczek wędzony i dalej smażyć do lekkiego zrumienienia. Czosnek drobniutko posiekać i razem z cukinią pokrojoną w cieniutkie spaghetti dodać do boczku z cebulką. Całość mieszając podsmażyć około 8 minut. Nie za długo, żeby cukinia się nie rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Spaghetti z cukinią ala carbonara
na oleju podsmażyć cebulę, boczek, czosnek i spaghetti
Spaghetti z cukinią ala carbonara
śmietanę rozmieszać z żółtkiem wlać i zagotować
Spaghetti z cukinią ala carbonara
makaron ugotować w osolonej wodzie al dente