Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Spaghetti z cukinią i sosem beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje ulubione spaghetti z cukinią.

Spaghetti z cukinią i sosem beszamelowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti z cukinią i sosem beszamelowym

 

  • 3 szt- cukinia,
  • 3 ząbki- czosnek,
  • 3 łyżki- sos sojowy,
  • olej do smażenia,

 

 

  • 500 g- makaron spaghetti,
  • do smaku pieprz czarny mielony,
  • 150 g- parmezan starty

 

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z cukinią i sosem beszamelowym
Młodą cukinię umyć i pokroić w plastry. Na dużej patelni albo w woku rozgrzać olej. Dodać posiekany drobno czosnek a po chwili plastry cukinii. Skropić sosem sojowym, posolić i zrumienić. Chwilę podsmażyć a potem dusić kilka minut pod przykryciem. Kiedy będzie al dente zdjąć z ognia.Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym mlekiem( ok. 1,5 szklanki). Zagotować, doprawić do smaku, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ugotować makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu. Zalać beszamelem cukinię i wymieszać. Nakładać na talerze porcje makaronu i polewać obficie cukinią w sosie oraz posypywać parmezanem. Doprawić do smaku pieprzem.
Spaghetti z cukinią i sosem beszamelowym
Młodą cukinię umyć i pokroić w grube plastry.
Spaghetti z cukinią i sosem beszamelowym
Przygotować sos beszamelowy z masła, mąki i mleka.