Sposób przygotowania:
Spaghetti z cukinią i sosem beszamelowym
Młodą cukinię umyć i pokroić w plastry. Na dużej patelni albo w woku rozgrzać olej. Dodać posiekany drobno czosnek a po chwili plastry cukinii. Skropić sosem sojowym, posolić i zrumienić. Chwilę podsmażyć a potem dusić kilka minut pod przykryciem. Kiedy będzie al dente zdjąć z ognia.Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym mlekiem( ok. 1,5 szklanki). Zagotować, doprawić do smaku, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ugotować makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu. Zalać beszamelem cukinię i wymieszać. Nakładać na talerze porcje makaronu i polewać obficie cukinią w sosie oraz posypywać parmezanem. Doprawić do smaku pieprzem.