WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1134]

Spaghetti z mięsnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Spaghetti z sosem na bazie mięsa mielonego z cebulą, pomidorem przyprawami i sosem pomidorowym podane z wędzonym serem.

Spaghetti z mięsnym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z mięsnym sosem

 

  • ok. 400-500g mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • ok.400ml sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • papryka słodka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • kawałek sera żółtego wędzonego
  • ok. 500g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Spaghetti z mięsnym sosem

ETAP 1:

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Smażyć aż się trochę przyrumieni. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i przecisnąć obrane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem i smażyć 2-3 minuty.

Dodać mięso, wymieszać i smażyć kolejne kilka minut mieszając często. Doprawić mięso solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz ok. płaską łyżeczką papryki. Wymieszać i dodać sos pomidorowy. Wymieszać. Gdyby było za gęste podlać wodą i dusić kilkanaście minut.

W między czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu a ser zetrzeć na tarce.

Na talerz nakładać porcję makaronu, posypać porcją sera i nałożyć porcję sosu.

Spaghetti z mięsnym sosem
Sos do makaronu po przygotowaniu na patelni
Spaghetti z mięsnym sosem
Sos pomidorowy dodany do usmażonego mięsa z cebulą i pomidorem
Spaghetti z mięsnym sosem
Zmielone mięso dodane do cebuli i pomidora
Spaghetti z mięsnym sosem
Pomidor przesmażony z cebulą i przyprawami