Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 227]

Roladki schabowe z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab i grzyby leśne to idealne połączenie smakowe. Wiem, dość ciężkie ale jakie pyszne. Na świeże grzybki możemy pozwolić sobie tylko przez krótki okres w roku, więc warto skorzystać i delektować się pysznym obiadem.

Roladki schabowe z grzybami leśnymi

Składniki:

Roladki schabowe z grzybami leśnymi

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól,pieprz
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej lub smalec do smażenia
  • Farsz:
  • 2 cebule
  • 500g. oczyszczonych podgrzybków ( lub mieszanych grzybów leśnych)
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z grzybami leśnymi
Mięso pokroić w 1 cm. plastry, rozbić cienko. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.

Farsz:

Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i octu w między czasie zbierając szumowiny, odcedzić, pokroić drobno. Cebulę posiekać.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę a gdy się zeszkli dodać grzyby.

Smażyć kolejne 5 min.na minimalnym gazie, co jakiś czas mieszając.

Pod koniec smażenia farsz doprawić solą , pieprzem i natką pietruszki.

Na każdy plaster mięsa nakładać farsz, zawinąć brzegi do środka a następnie zwinąć w rulon.

Roladki obtaczać w roztrzepanych jajkach z mlekiem a następnie w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.

Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.