EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 253]

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo – drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie ale smakuje rewelacyjnie.

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami

Składniki:

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami

 

  • Mięsne kuleczki:

 

 

  • Sos pomidorowy:

 

 

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti

Sposób przygotowania:

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami

ETAP 1:

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami
mięso wołowe i drobiowe oraz cebulę i czosnek zmielić

1. Mięsne kuleczki
Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia.

ETAP 2:

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami
do masy mięsnej dodać przyprawy jajko i wyrobić na jednolitą masę

Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie.

ETAP 3:

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami
do cebuli dodać pomidory i smażyć doprawić i zredukować

2. Sos pomidorowy
Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory, koncentrat oraz papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać.

ETAP 4:

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami
mięsne kuleczki o wielkości orzecha usmażyć na patelni

3. Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

ETAP 5:

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami
sos wymieszać z kuleczkami mięsnymi podawać z makaronem

4. Podawać z sosem i mięsnymi kuleczkami.