Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Spaghetti z oliwą i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny i szybki makaron, idealny gdy lodówka pusta ;)

Spaghetti z oliwą i czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti z oliwą i czosnkiem

 

  • 300g makaronu spaghetti
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (dałam mrożoną)
  • bazylia suszona
  • czosnek granulowany
  • ser żółty lub parmezan do posypania
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z oliwą i czosnkiem
Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać w plasterki, wrzucić na zimną oliwę. Włączyć gaz i powoli smażyć. Makaron ugotować al-dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wrzucić na patelnię, gdy czosnek się lekko przyrumieni, wymieszać. Dodać natkę pietruszki, ok. pół łyżeczki czosnku granulowanego, posypać solą i pieprzem. Wymieszać.Nałożyć na talerze, posypać bazylią i startym serem (ja dałam pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, akurat musiałam zużyć w pierwszej kolejności), podawać od razu.
Spaghetti z oliwą i czosnkiem
Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę czosnek obrać i posiekać w plasterki wrzucić na zimną oliwę Włączyć gaz i powoli smażyć
Spaghetti z oliwą i czosnkiem
Makaron ugotować al-dente wg przepisu na opakowaniu odcedzić i wrzucić na patelnię gdy czosnek się lekko przyrumieni wymieszać Dodać natkę pietruszki ok pół łyżeczki czosnku granulowanego posypać solą i pieprzem Wymieszać

Tagi:

makaron sery ser