Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Spaghetti z oliwkami i chorizo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy tradycyjne spaghetti się Wam przejadło, oto mój pomysł na Spaghetti w odmienionej odsłonie - z oliwkami i kiełbasą chorizo.

Spaghetti z oliwkami i chorizo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z oliwkami i chorizo

 

  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 100 g oliwek czarnych
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1 op.makaronu spaghetti
  • olej do smażenia
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Spaghetti z oliwkami i chorizo
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Kiełbasę chorizo pokroić w półplasterki i wrzucić do zeszklonej cebuli. Podsmażać razem ok. 5-7 min, a następnie dodać krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażyć i wlać sok pomidorowy.

Dodać zioła prowansalskie oraz cukier. Dusić ok. 8-10 min. Przyprawić pieprzem i solą - jeśli to konieczne.

Makaron gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju według instrukcji na opakowaniu.

Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, na niego sos i parmezan.
Spaghetti z oliwkami i chorizo
Sos pomidorowy z oliwkami i chorizo do makaronu spaghetti