Sposób przygotowania:
Spaghetti z soczewicą
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając.
2. Soczewicę płuczemy zimną wodą, osączamy dokładnie i wsypujemy do smażonej cebuli, następnie wlewamy połowę gorącego bulionu i gotujemy do miękkości cały czas mieszając, w razie potrzeby dolewamy pozostały bulion.
3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, smażymy do wyparowania całego płynu i zgęstnienia.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, następnie odcedzamy. Natkę pietruszki płuczemy i osuszamy, następnie drobno siekamy.
5. Na talerze nakładamy porcja makaronu, nakładamy porcje soczewicy i posypujemy natką pietruszki. Podajemy.
2. Soczewicę płuczemy zimną wodą, osączamy dokładnie i wsypujemy do smażonej cebuli, następnie wlewamy połowę gorącego bulionu i gotujemy do miękkości cały czas mieszając, w razie potrzeby dolewamy pozostały bulion.
3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, smażymy do wyparowania całego płynu i zgęstnienia.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, następnie odcedzamy. Natkę pietruszki płuczemy i osuszamy, następnie drobno siekamy.
5. Na talerze nakładamy porcja makaronu, nakładamy porcje soczewicy i posypujemy natką pietruszki. Podajemy.
Magdalena88
Babeczka35
Dziękuję,nam ta wersja bardzo smakowała.Polecam:)
Marika-
Babeczka35
To danie jest bardzo syte i pożywne:)