Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Spaghetti z soczewicą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To danie jest bardzo pyszne i bardzo syte. Soczewica jest bardzo zdrowa, ma wiele witamin, zawiera bardzo dużo białka. Polecam na bezmięsny obiad.

Spaghetti z soczewicą

Składniki:

Spaghetti z soczewicą

Składniki:

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • biały pieprz mielony do smaku
  • 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego

Dodatkowo:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • natka pietruszki według uznania

Sposób przygotowania:

Spaghetti z soczewicą
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając.

2. Soczewicę płuczemy zimną wodą, osączamy dokładnie i wsypujemy do smażonej cebuli, następnie wlewamy połowę gorącego bulionu i gotujemy do miękkości cały czas mieszając, w razie potrzeby dolewamy pozostały bulion.

3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, smażymy do wyparowania całego płynu i zgęstnienia.

4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, następnie odcedzamy. Natkę pietruszki płuczemy i osuszamy, następnie drobno siekamy.

5. Na talerze nakładamy porcja makaronu, nakładamy porcje soczewicy i posypujemy natką pietruszki. Podajemy.

Tagi:

soczewica