Sposób przygotowania:
Spaghetti razowe z sosem pomidorowym i soczewicą
Soczewicę namoczyć w wodzie , pozostawić na ok.1 godzinę. -Odcedzić i zalać wrzącą wodą.-Soczewicę gotować do miękkości ok. 30-40 min. -Pod koniec gotowania posolić. -Odcedzić. -Cebulę, marchew, seler drobniutko pokroić. - Na patelni rozgrzać oliwę , dodać czosnek i podsmażyć kilka minut. -Czosnek usunąć, wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć. -Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu. -Do podsmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy i zagotować. -Wsypać ugotowane ziarenka soczewicy i pozostałe przyprawy, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 3-4 minuty. -Makaron ugotować al dente. -Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem. -Wymieszać /ewentualnie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem/ i przełożyć na talerze. -Udekorować świeżymi listkami majeranku.
edytaha
cris
Uwielbiam spaghetti w każdej postaci, soczewicę również!