madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Spaghetti z sosem bolońskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta ilość wystarczy na sporą liczbę osób. Uwielbiamy tak przygotowany makaron dlatego latem przetwarzam dużą ilość pomidorów na sos.

Spaghetti z sosem bolońskim

Składniki:

Spaghetti z sosem bolońskim

 

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 papryka czerwona
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • 2 białe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 sos boloński w słoiku
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • olej

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem bolońskim
Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do sporego garnka. Rozgrzewamy olej szklimy paprykę i cebulę pokrojone w kostkę oraz pieczarki pokrojone w plasterki, następnie dodajemy do mięsa. Do garnka wlewamy też pomidory z puszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy groszek razem z zalewą, koncentrat pomidorowy oraz sos boloński ze słoika ( ja dodaję taki własnej produkcji można go znaleźć tutaj https://gotujmy.pl/sos-bolonski-do-sloikow,przepisy-przetwory-przepis,209043.html) i dusimy jeszcze chwilkę. Na koniec doprawiamy do smaku jeśli zachodzi jeszcze taka potrzeba. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente w osolonej wodzie.