kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne danie obiadowe. Sos do spaghetti przygotowałam z dodatkiem mięsa mielonego i świeżych pomidorów. Polecam.

Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami

 

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szkl gorącej wody
  • 350 g pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • sól do smaku
  • słodka papryka w proszku do smaku
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • suszony rozmaryn do smaku
  • 300 g makaronu spaghetti
  • woda do gotowania makaronu
  • sól do gotowania makaronu
  • olej do gotowania makaronu
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Na oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem i dodajemy mięso mielone. Smażymy razem przez 10 minut. Wlewamy wodę i gotujemy.

Pomidory nacinamy i sparzamy gotowaną wodą, przekładamy do zimnej i zdejmujemy skórkę. kroimy w kosteczkę. Pomidory dokładamy do gotującego się sosu, doprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z olejem. Ugotowany makaron przekładamy na cedzak i odsączamy.

Na talerze przekładamy makaron i sos, posypujemy

startym parmezanem.
Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami
Obraną cebulę i czosnek z łusek kroimy w kostkę.
Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami
Mięso mielone dodajemy do smażonej cebuli i czosnku.
Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami
Obrane ze skórki pomidory kroimy na drobno.
Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami
Wszystkie składniki na sos razem gotujemy.
Spaghetti z sosem mięsnym i pomidorami
Na cedzak przekładamy ugotowany makaron.