Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 122
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny pomysł na obiad. Schab pieczony w sosie własnym, mięciutkie, delikatne mięso w aromatycznym sosie. Danie podany z pieczarkami, wszystko przyrządzisz prosto i co najważniejsze smacznie.

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

I

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy oraz marynujemy w marynacie.

1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy w krążki a czosnek drobno siekamy, przekładamy do mięsa, wlewamy olej i odstawiamy na dwie godziny.

II

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami
Pieczenie mięsa razem z marynatą.

2. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do brytfanny i pieczemy do miękkości. Gdy mięso się trochę zarumieni podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy papryką słodką, gotujemy pod przykrycie około godziny.

III

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami
Przygotowanie sosu

3. Następnie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu a sos przelewamy przez sitko do garnka. Następnie sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i pięć minut gotujemy. Sosem polewamy mięso.

IV

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami
Przygotowanie grzybów

4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy, umyte, pokrojone plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Usmażone grzyby układamy obok mięsa.

V

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

5. Danie gotowe.
6. Smacznego.