Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kaszotto z kurkami i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonałe danie na obiad lub kolację, a także lunch do pracy. Sezonowe świeże kurki osobiście zebrane w lesie i jarmuż z własnej działki.

Kaszotto z kurkami i jarmużem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kaszotto z kurkami i jarmużem

 

  • 20 dag świeżych kurek
  • 10 dag jarmużu
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 łyżeczki tymanku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kaszotto z kurkami i jarmużem
Kurki oczyścić i dokładnie opłukać w kilku wodach. Większe pokroić. Jarmuż opłukać, odciąć grubsze ogonki i pokroić a następnie zblanszować. Cebulę drobno pokroić, czosnek wycisnąć.

Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Wsypać kaszę i porcjami dolewać bulion, gotoać az będzie miękka, ale nie rozgotowana.

W drugim rondlu lub patelni podsmażyć przez około 10 minut kurki. Dodać jarmuż i smażyć jeszcze około 5 minut cały czas mieszając. Zmieszać kaszę z kurkami, dodać przyprawy i dusić jeszcze razem około 5 minut.
Kaszotto z kurkami i jarmużem
Dokładnie oczyszczone i wypłukane kurki,
Kaszotto z kurkami i jarmużem
Opłukany i pokrojiny na drobniejsze kawałki jarmuż.
Kaszotto z kurkami i jarmużem
Kasza wolno gotowana z dolewanym porcjami bulionem
Kaszotto z kurkami i jarmużem
Kurki z jarmużem podsmażone na maśle klarowanym
Kaszotto z kurkami i jarmużem
Gotowe danie: kasza wymieszana z kurkami i jarmużem

Tagi:

kurki dania