Sposób przygotowania:
Spaghetti z klopsikami po neapolitańsku
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy starannie w misce. Odstawiamy mięso na 15 minut aby się odpowiednio przegryzło z przyprawami. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej cebule z pokrojonym w plasterki czosnkiem i papryczką chilli. Przesmażamy przez 3 minuty. Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i przesmażamy wszystko razem jeszcze 2 minuty. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i wlewamy 2/3 szklanki wody. Sos przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W czasie kiedy sos poddusza się z mięsa formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego (pilnujemy aby nasze dłonie były wilgotne dzięki temu mięso będzie się łatwiej formować i nie będzie przyklejać się do dłoni ). Klopsiki oprószamy delikatnie mąką i obsmażamy je na patelni przez jakieś 3 minuty z każdej strony Pulpeciki mają się delikatnie zarumienić. Podsmażone klopsiki wkładamy do sosu i całość dusimy minimum 1,5 godziny, mieszając co 15 minut, aby sprawdzić konsystencje sosu. Im dłużej sos się dusi tym będzie gęstszy i smaczniejszy. Podajemy z makaronem spaghetti posypane obficie zieloną, posiekaną pietruszką i porwaną mozzarellą