Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Spaghetti z tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Spaghetti z tofu to smaczna alternatywa do tradycyjnego sosu z mięsem.

Spaghetti z tofu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z tofu

 

  • 300 g tofu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 cukini
  • 1 puszka sosu spaghetti 750 g (o smaku czosnek i cebula, lub inny)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawa włoska
  • starty parmezan
  • makaron spaghetti
  • chleb, masło, czosnek w proszku

Sposób przygotowania:

Spaghetti z tofu
Co najmniej 1 godzinę przed przygotowaniem potrawy wyłożyć tofu na talerz i przykryć drugim talerzem aby odcisnąć nadmiar wody. Pokroić cebulę w ten sposób - przekroić na pół, położyć płaską stroną na desce do krojenia, naciąć od góry mniej więcej do połowy, następnie pokroić w talarki. Rozgrzać olej na patelni albo lepiej w garnku i dodać pokrojoną cebulę. Pokroić cukinię w ćwierć-krążki, tofu w prostokąty i czosnek drobno, dodać do cebuli i podsmażyć razem ok 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron spaghetti al dente. Następnie dodać sos z puszki i trochę wody - tyle tylko aby wypłukać całą zawartość puszki, dodać przyprawy i gotować kilka minut. Ugotowany makaron nie należy płukać, można odlać lub wyłożyć bezpośrednio z garnka porcjami na talerze, nałożyć sosu ile kto lubi, posypać startym parmezanem i opcjonalnie szczypiorem. Koniecznie podać z chlebem posmarowanym masłem czosnkowym lub na szybko masłem posypanym czosnkiem w proszku.
Spaghetti z tofu
Podstawowe składniki to sos spaghetti, tofu, cebula, czosnek i cukinia.
Spaghetti z tofu
Najpierw podsmażyć do lekkiego zarumienienia cebulę i tofu.
Spaghetti z tofu
Po dodaniu sosu i przypraw gotować kilka minut.
Spaghetti z tofu
Łyżka do nakładania makaronu spaghetti bezpośrednio z wody.