Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Spaghetti ze spalonym masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwe, bardzo smaczne. Nie zrażaj się nazwą, spróbuj raz i będzie ulubioną potrawą, oceń po spróbowaniu.

Spaghetti ze spalonym masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti ze spalonym masłem

 

  • pół kg makaronu spaghetti
  • 1 kostka masła 250 g
  • 1 szklanka sera Myzithra, można zastąpić serem feta
  • czosnek w proszku do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Spaghetti ze spalonym masłem
Masło pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do 2-litrowego rondla i na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. Gdy masło zacznie się gotować należy cały czas mieszać, żeby małe kawałki osadu nie przywarły do dna. Masło zacznie się pienić i rosnąć - trzeba cały czas mieszać, żeby nie wykipiało i spowodowało pożaru. Po około 5 minutach masło przestanie się pienić - należy je gotować jeszcze 1 do 2 minut aż będzie koloru bursztynowego i będzie mieć przyjemny zapach karmelowy. Wyłącz palnik, odstaw rondel i pozwól, żeby masło się odstało kilka minut, można je przecedzić przez małe sitko. Spaghetti należy ugotować al dente, odcedzić i podzielić na 4 porcje. Każdą porcję posypać zmielonym serem Myzithra, ok. 1/4 szklanki sera na porcję, i polać ok. 1/4 szklanki przygotowanego gorącego masła. Takie masło może być odgrzane w mikrofalówce, czosnek w proszku można dodać przed podgrzaniem lub posypać bezpośrednio na spaghetti. Można też dodać świeży czosnek grubo pokrojony w ostatniej minucie gotowania masła, żeby czosnek się nie przypalił i zepsuł smaku masła, bezpieczniej jest więc użyć czosnek w proszku. Podać z chlebem.
Spaghetti ze spalonym masłem
Ser Myzithra i masło to dwa podstawowe składniki do spaghetti.
Spaghetti ze spalonym masłem
Masło po 5 minutach przestaje się pienić i szybko dochodzi do bursztynowego koloru najpierw jasnego...
Spaghetti ze spalonym masłem
... a dosłownie po 1 minucie dłuższego gotowania ciemnego.
Spaghetti ze spalonym masłem
Na tym zdjęciu widać odrobinę osadu masła gdy masło mie było przecedzone.

Tagi:

makaron sery ser