Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Spody do kruchych babeczek na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki, które można dowolnie nadziać i tym samym uzyskać efektowny oraz bardzo szybki deser - oczywiście, jeśli w zanadrzu mamy już gotowe babeczkowe korpusy.

Spody do kruchych babeczek na słodko

Składniki:

Spody do kruchych babeczek na słodko

Około 30 małych sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
  • 1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
  • 1 szczypta soli
  • 120g masła
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Spody do kruchych babeczek na słodko
Wszystkie składniki należy szybko zagnieść.

Następnie powstałe ciasto schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po tym czasie cienko je rozwałkować, a z placka powykrawać okręgi - odrobinę większe od średnicy foremki.

Wykrojonym ciastem precyzyjnie wylepić foremki uprzednio dokładnie natłuszczone roztopionym masłem.

Całość ponownie wstawić do lodówki - tym razem około 30 minut.

Babeczki przed pieczeniem nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni.

Zarumienione oraz ciepłe spody ostrożnie wyjąć z foremek.