Sposób przygotowania:
Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami
Beza: Białka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temp. pokojową, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.
Stopniową po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując aż białka staną się gęste i szkliste.
Wlewamy ocet, wsypujemy mąkę, miksujemy tylko chwilkę do połączenia się składników.
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi np. od małego talerza,szpatułką,paroma szybkimi ruchami wykładamy na nie białka podnosząc brzegi do góry.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. Pieczemy 5 min.
Zmniejszamy tem. do 110 st.Suszymy bezę kolejne 90 min.
Wysuszoną studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem:Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy gałązki mięty, zagotowujemy, pozostawiamy na minimalnym gazie przez 5 min.
Odstawiamy do lodówki na min. 5 godz. Najlepiej śmietankę zagotować wieczorem i odstawić na całą noc.
Ze śmietanki wyjmujemy gałązki mięty, ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników.
Wsypujemy startą na tarce o małych oczkach czekoladę, delikatnie mieszamy.
Na pierwszy blat bezowy wykładamy 3/4 kremu,przykrywamy kolejnym blatem który smarujemy resztą kremu.
Wierzch dekorujemy świeżymi borówkami.
Stopniową po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując aż białka staną się gęste i szkliste.
Wlewamy ocet, wsypujemy mąkę, miksujemy tylko chwilkę do połączenia się składników.
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi np. od małego talerza,szpatułką,paroma szybkimi ruchami wykładamy na nie białka podnosząc brzegi do góry.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. Pieczemy 5 min.
Zmniejszamy tem. do 110 st.Suszymy bezę kolejne 90 min.
Wysuszoną studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem:Śmietankę przelewamy do garnka, dodajemy gałązki mięty, zagotowujemy, pozostawiamy na minimalnym gazie przez 5 min.
Odstawiamy do lodówki na min. 5 godz. Najlepiej śmietankę zagotować wieczorem i odstawić na całą noc.
Ze śmietanki wyjmujemy gałązki mięty, ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników.
Wsypujemy startą na tarce o małych oczkach czekoladę, delikatnie mieszamy.
Na pierwszy blat bezowy wykładamy 3/4 kremu,przykrywamy kolejnym blatem który smarujemy resztą kremu.
Wierzch dekorujemy świeżymi borówkami.