jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Podstawy na tort bezowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowane bezy na tort bezowy to podstawy do zrobienia własnoręcznie pysznego tortu. Przygotować bezy można wcześniej a później zrobić ulubioną masę.

Podstawy na tort bezowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Podstawy na tort bezowy

 

Sposób przygotowania:

Podstawy na tort bezowy
Białka oddzielić od żółtek i ubijać z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po łyżce cukru ubijając do momentu aż cukier się rozpuści około 1 minuty każdą łyżkę cukru. Po ubiciu dodać na końcu soku z cytryny lub octu i łyżeczkę mąki kartoflanej.

Wymieszać delikatnie szpatułką i rozprowadzić masę na wcześniej przygotowanym papierze na którym należy narysować okrąg od talerza. Wielkości jakiej chcemy zrobić bezy, papier wyłożyć na blaszce.

Masę rozsmarować cienko na 3 bezy lub grubiej na 2 blaty i wstawić do piekarnika i suszyć w 100 stopniach około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić bezy w piekarniku do dosuszenia.

Ostudzone przekładać dowolną ulubioną masą.
Podstawy na tort bezowy
Białka oddzielić od żółtek,jajka wyjąc wcześniej aby miały temperaturę pokojową
Podstawy na tort bezowy
Na papierze do pieczenia narysować okrą od lalerzyka
Podstawy na tort bezowy
Białka ubijać ,dodająć po łyżce cukru do monentu aż stończymy cukier
Podstawy na tort bezowy
wlać ocet i wsypaćmąkękartoflaną ,wymieszać delikatnie
Podstawy na tort bezowy
gotową masę rozprowadzić na papierze w okręgu i wstawić do piekarnika , suszyć w 100 stopniach około 1,5 godziny