Sposób przygotowania:
Podstawy na tort bezowy
Białka oddzielić od żółtek i ubijać z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po łyżce cukru ubijając do momentu aż cukier się rozpuści około 1 minuty każdą łyżkę cukru. Po ubiciu dodać na końcu soku z cytryny lub octu i łyżeczkę mąki kartoflanej.
Wymieszać delikatnie szpatułką i rozprowadzić masę na wcześniej przygotowanym papierze na którym należy narysować okrąg od talerza. Wielkości jakiej chcemy zrobić bezy, papier wyłożyć na blaszce.
Masę rozsmarować cienko na 3 bezy lub grubiej na 2 blaty i wstawić do piekarnika i suszyć w 100 stopniach około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić bezy w piekarniku do dosuszenia.
Ostudzone przekładać dowolną ulubioną masą.
Wymieszać delikatnie szpatułką i rozprowadzić masę na wcześniej przygotowanym papierze na którym należy narysować okrąg od talerza. Wielkości jakiej chcemy zrobić bezy, papier wyłożyć na blaszce.
Masę rozsmarować cienko na 3 bezy lub grubiej na 2 blaty i wstawić do piekarnika i suszyć w 100 stopniach około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić bezy w piekarniku do dosuszenia.
Ostudzone przekładać dowolną ulubioną masą.
BozenaMatuszczyk
jagoda59
BozenaMatuszczyk
Ja na środę muszę zrobić właśnie torcik bezowy.
Twoje spody są super;)