mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Śródziemnomorska uczta z krewetkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybkie, proste danie dla miłośników krewetek i nie tylko

Śródziemnomorska uczta z krewetkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śródziemnomorska uczta z krewetkami

 

  • 300 gram makaronu z pięciu zbóż
  • 5 kostek szpinaku
  • 20 krewetek koktajlowych mrożonych
  • 4 łyżki groszku zielonego mrożonego
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili czerwona
  • 1 papryczka chili żółta
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 3 dkg sera feta
  • ½ łyżeczki Bazyli suszonej
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 oliwki czarne
  • 4 oliwki zielone
  • Oliwa

 

Sposób przygotowania:

Śródziemnomorska uczta z krewetkami
Odmrażam krewetki i marynuje je. Do 2 łyżek oliwy dodaję, sok z cytryny, oregano, bazylię, tymianek, sól, pieprz , sprasowany czosnek, pokrojone chili. Do tak zrobionej marynaty wkładam krewetki. Na patelni na oleju smażę pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodaję krewetki które przesmażam dosłownie chwilę, i groszek zielony. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Odcedzam, przelewam zimną wodą. Szpinak wrzucam na drugą patelnię z odrobiną oleju, solę, pieprze, szpinak ma się dusić chwilę dosłownie, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, wrzucam makaron, i krewetki. Całość mieszam. Podaję na talerzu z pokruszoną fetą. Talerz dekoruję oliwkami. Smacznego
Śródziemnomorska uczta z krewetkami
Makaron krewetki cebula czerwona pomidorki
Śródziemnomorska uczta z krewetkami
Zamarynowane krewetki pokrojona cebula czerwona