Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 466]

Faszerowana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W sezonie letnim chociaż raz staram się przyrządzić rodzinie cukinię faszerowaną. Tym razem użyłam do nadzienia mięsa mielonego oraz pełnoziarnistej kaszy kuskus.

Faszerowana cukinia

Składniki:

Faszerowana cukinia

na farsz:

  • 20 dag mielonego mięsa
  • 5 dag pełnoziarnistej kaszy kuskus
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól ziołowa i pieprz czarny do smaku
  • 1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do mięsa
  • 4 plasterki sera żółtego

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia

Przygotowanie farszu:

Faszerowana cukinia
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy

Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szkolimy na łyżce oleju. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Paprykę i pomidora dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Paprykę przekrawamy na pół i usuwany gniazda nasienne i również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy razem dodając przyprawę do mięsa, tymianek, sól ziołową i pieprz do smaku.

Przygotowanie cukini:

Faszerowana cukinia
Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrąrzamy środki

Cukinię dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrąrzamy środki usuwając miąższ z pestkami.
Układamy przygotowane cukinię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą z oliwek.

Faszerowane cukini:

Faszerowana cukinia
Napełnione farszem cukinię zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni

Przygotowanym farszem napełniamy cukinię.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45 min.
5 min . przed końcem pieczenia układamy plasterki sera żółtego.


Tagi:

danie cukinia