Sposób przygotowania:
Faszerowana cukiniaPrzygotowanie farszu:
Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szkolimy na łyżce oleju. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Paprykę i pomidora dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Paprykę przekrawamy na pół i usuwany gniazda nasienne i również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy razem dodając przyprawę do mięsa, tymianek, sól ziołową i pieprz do smaku.
Przygotowanie cukini:
Cukinię dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrąrzamy środki usuwając miąższ z pestkami.
Układamy przygotowane cukinię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą z oliwek.
Faszerowane cukini:
Przygotowanym farszem napełniamy cukinię.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45 min.
5 min . przed końcem pieczenia układamy plasterki sera żółtego.